Minska båt och motorstölderna i sommar med DNA-märkning från SSF Stöldskyddsföreningen

Hej,

Mitt namn är Jens Klevengård och jag jobbar på Svenska Stöldskyddsföreningen SSF. Vi är en Ideell förening och är en oberoende specialist inom säkerhet och brottsförebyggande åtgärder. Sedan 1934 har vi haft ett nära samarbete med Polisen och försäkringsbolagen och har i över 80 år hjälpt privatpersoner och företag att öka säkerheten i samhället. Vi har alltid hävdat att ett av det absolut bästa sätten att förebygga stöld och inbrott är att stöldskyddsmärka sina föremål och ägodelar och där vår absolut modernaste lösning innebär att man märker sina föremål med en osynlig DNA.

Nyligen blev vårt samarbetsprojekt med Näsbyvikens Båtsällskap och Svenska Sjö uppmärksammat i Båtmagasinet Hamnen, där vi tillsammans gick ihop för att minska stölderna och inbrotten som länge drabbat Näsbyvikens Båtsällskap i Täby. Projektet startade under våren 2015 där vi DNA-märkte Näsbyvikens medlemmars båtar och föremål. Vi satte även upp en mängd olika dekaler och skyltar i området för att påvisa för tjuvarna att allting stöldbegärligt inne på området var märkt med DNA. Näsbyviken hade haft mycket problem med stölder av båtmotorer och annan utrustning och syftet med projektet var att genom märkning minska stölderna i området genom att göra motorer, båtar och andra tillbehör mindre attraktiva att stjäla. Nu har det nästa gått 10 månader sedan vi drog igång projektet där över 500 medlemmar DNA-märkte sina båtar, motorer, drev, trailers och andra värdefulla båttillbehör och vi kan glädjande se att Näsbyviken Båtsällskap inte haft ett enda försök till stöld sen projektets start, till och med under sommaren då flest båt och motorstölder sker så slapp Näsbyviken problemen.

Länk till artikeln på Hamnen.se finns här: http://www.hamnen.se/artiklar/nyheter/stolderna-upphorde-nar-batklubben-dna-marktes.html

Jag kontaktar er eftersom ni precis som Näsbyvikens Båtsällskap kanske har problem med stölder på området och inbrott i båtar och försöker hitta sätt att minska problemen. Om det är så att ni är intresserade av att titta på hur DNA-märkning skulle kunna hjälpa er och era medlemmar att få en stöldfri sommar så berättar jag gärna mer per telefon eller epost. Om det är intressant att titta på en lösning för er båtklubb så återkom till mig så hjälper jag er med det.

Lite kort om DNA-Märkning:

DNA-Märkning den nya moderna typen av stöldskyddsmärkning som vi använder oss av. I Sverige har det funnits i ungefär två år och polisen är väldigt positiva till den här nya lösningen eftersom den är så pass effektiv och verkligen gör skillnad. I England har DNA-Märkning funnits i ungefär 15 år och har på de områdena det använts minskat rån, inbrott och stölder med upp till 80%. SSF DNA-märkning innehåller den senaste och mest avancerade tekniken av stöldskyddsmärkning och minskar risken för att bli utsatt för inbrott och stöld.

Mängder av upphittat gods kan aldrig spåras tillbaka till ägaren eftersom det ofta saknas någon form av märkning som är sökbar. Genom att märka dina eller verksamhetens föremål med SSF DNA-märkning kan polisen enkelt spåra dig som ägare till upphittat gods och binda gärningsmän till en specifik brottsplats. Varningsdekalerna indikerar för tjuven att föremålet är märkt och svårt att sälja vidare vilket har en stöldavskräckande effekt.

SSF DNA-märkning är en limblandning med biologiskt framställd DNA, mikropunkter och UV-spårämne. Biologiskt DNA går att framställa i oändliga kombinationer och därför har varje märksats sin egen unika DNA-kod. I limblandningen finns också mikropunkter med unika PIN-nummer och dessa tillsammans med DNA-koden registreras med en ägare i sekretesskyddade databaser i både Sverige och i England, vars register i dagsläget används i 37 olika länder.

Du applicerar enkelt DNA-blandningen genom att pensla den på ett föremål. Märkningen är i princip omöjlig att avlägsna helt, då minsta partikel av blandningen innehåller en fullständig DNA-kod. UV-spårämnet i limmet framträder i blått då det belyses med UV-ljus och polis kan därmed hitta vart märkningen har utförts. En mikropunkt och dess PIN-nummer kan avläsas på plats med ett handmikroskop och limmet med DNA kan skrapas för ett prov som skickas till laboratorium för identifikation av DNA-koden och dess ägare. Den dubbla märkmetoden ger ett extra skydd och de båda registren gör att polisen kan söka efter ägaren till föremålet internationellt.

Märksatser finns i fyra olika storlekar där den minsta räcker till ungefär 30 stycken föremål och den största till omkring 1000 stycken föremål. Sen finns det en mängd olika dekaler för att tillgodose alla olika typer av föremål och områden som ska märkas med DNA.

Återkom gärna till mig om ni vill prata mer om DNA-märkning och hur det rent praktiskt går till att skydda klubben med hjälp av DNA-märkning.

Tack för din tid och ha en fortsatt trevlig dag.

Med vänlig hälsning
Jens Klevengård
Företagstjänster
Kundansvarig Säljare
SSF Stöldskyddsföreningen
115 87 Stockholm
Besöksadress: Tegeluddsvägen 100
Tel 08 – 783 74 61
Mobil 076 – 291 96 64
Mail jens.klevengard@stoldskyddsforeningen.se

SSF_logga
Hemsida www.stoldskyddsforeningen.se
Facebook www.facebook.com/stoldskyddsforeningen
Oberoende specialist inom säkerhet och brottsförebyggande i samverkan med polis och försäkringsbolag.
Överskottet från vår verksamhet återinvesteras i ideella projekt för att öka tryggheten i samhället.